لکه های قرمز روی سقف دهان یا قرمزی سقف دهان، پدیده ای است که اکثر مردم در برخی موارد دچار آن می شوند. علل رایج این پدیده عبارتند از سوزش ناشی از مواد غذایی، پروتزهای دندانی یا عفونت دهان و گلو. لکه های قرمز روی سقف دهان ممکن است باعث تحریک شوند، اما آن ها معمولا بی ضرر هستند و باید خودشان به مرور زمان ناپدید شوند.
مردم اگر دچار نگرانی اند و یا نمی دانند چه چیزی باعث ایجاد لکه ها می شود، مراجعه به دندانپزشک می تواند ایده خوبی باشد؛ زیرا ممکن است نشانه ای از چیزی جدی تر باشد. در این مقاله ما به عواملی می پردازیم که می توانند عامل بروز لکه های قرمز روی سقف دهان باشند و روش هایی برای شناسایی و جلوگیری از وقوع آن خواهیم گفت.
دلایل زیادی برای توجیه این عارضه وجود دارد، اما ما سعی کرده ایم که مهمترین علل را در ادامه توضیح دهیم.
گلودرد استرپتوکوکی (Strep Throat) یک عفونت است که بر گلو و لوزه ها اثر می گذارد. گروهی از باکتری هایی که استرپتوکوک نامیده می شوند، مسئول بروز این عفونت هستند. نقاط کوچک قرمز، پتشی ها و لکه های قرمز روی سقف دهان، نشانه ای رایج از عفونت استرپتوکوک است.
سایر نشانه های عفونت استرپتوکوک عبارتند از:
اگر یک فرد، مظنون به داشتن این عفونت شد، باید به پزشک یا متخصص گوش، بینی و گلو مراجعه کند. درمان آن معمولا شامل دوره ای از مصرف آنتی بیوتیک ها، نوشیدن زیاد مایعات و استراحت کافی است. می توانید در کنار متخصص گوش و حلق و بینی به دندانپزشک، متخصص دندانپزشکی کودکان و دندانپزشکی بارداری خود نیز مراجعه کنید.
برفک دهان نوعی بیماری است که به واسطه تجمع قارچ کاندیدا آلبیکانس در پوشش داخلی دهان به وجود می آید. نام دیگر این بیماری کاندیدیازیس دهانی است. کاندیدا نوعی ارگانیسم طبیعی در دهان است اما اگر بیش از حد رشد کند و تعداد آن زیاد شود، علائم و مشکلاتی به وجود می آورد که نیاز به رسیدگی دارند. بعضی از عوامل خاصی که باعث بروز این لکه های قرمز روی سقف دهان می شوند عبارتند از: پروتزهای دندانی، استعمال دخانیات، اچ آی وی یا ایدز، دیابت، سرطان.
یکی از رایج ترین دلایل ایجاد یک نقطه قرمز یا درد در سقف دهان، ناشی از یک آسیب ناگهانی مانند برش یا سوزش است. این مورد ممکن است به دلیل نوشیدن چیزی بیش از حد گرم و یا خوردن غذایی باشد که باعث ایجاد زخم و کبودی ناشی از جویدن می شود.
سایر شرایطی که می تواند منجر به آسیب فیزیکی و کبودی دهان شود، عبارتند از:
زخم های دهانی زخم هایی است که در دهان رخ می دهد. آن ها باعث ناراحتی می شوند و می توانند خوردن غذا و آشامیدن نوشیدنی را دشوار کنند. زخم های دهان معمولا در طی 2 تا 4 هفته بهبود می یابند، اما در بعضی موارد می توانند همچنان ادامه داشته باشند، خونریزی کنند یا باعث ایجاد عفونت شوند.
برخی از عوامل مشترک که سبب بروز زخم دهان می شوند عبارتند از:
تبخال دهان، التهاب بخشی از پوست به همراه تاول های ریز است که معمولا کناره های دهان، سوراخ بینی، گاهی هم روی لثه و کام دهان ظاهر می شوند. البته احتمال انتقال آن به دست، لای انگشتان و… که غیرمعمول تر است، نیز وجود دارد. ضایعات دهانی ممکن است با آفت اشتباه گرفته شوند. فرد مبتلا به تبخال حداکثر از چند روز قبل، علائم گزگز و مورمور را در محلی که قرار است تبخال زده شود، احساس می کند.
بعد از تشکیل ضایعات، تاول ها ممکن است پاره شوند و در این زمان بیشترین احتمال انتقال وجود دارد. ویروس تبخال بعد از ورود به بدن وارد سلول ها می شود و دیگر بیرون نمی رود. تبخال می تواند باعث ایجاد لکه های قرمز و جوش سقف دهان شود.
زخم های کوچکی هستند که بر روی سقف یا داخل دهان ایجاد می شوند. این زخم های خفیف با یک مرکز خاکستری، زرد یا سفید و مرز صاف و قرمز ظاهر می شوند. آن ها با یک نقطه قرمز یا ضربه ای شروع می شوند و در چند روز رشد می کنند. علت دقیق زخم های ناشی از سرطان ناشناخته است، اما برخی از عوامل رایج آن عبارتند از: ژنتیک، خستگی، استرس عاطفی و غذاهای خاصی که باعث تحریک می شوند.
بر خلاف زخم های سرد که باعث ایجاد تبخال دهانی می شود، زخم های دهلیزی در طی 7-10 روز در معرض ابتلا به مسمومیت نیستند. در این زمان، با استفاده از کرم موضعی، ژل و دهانشوی ضد میکروبی، می توان ناراحتی را از بین ببرند. وجود سرطان های داخل دهان می تواند هرگونه فرآیند طرح لبخند شامل نصب ونیر کامپوزیت، ارتودنسی دندان و … را تحت تاثیر قرار دهد و حتی آن را کنسل کند.
در اینجا چند نکته ساده برای بهبود کلی بهداشت دهان و کاهش خطر ابتلا به بیماری های دهان و علائم عفونت سقف دهان برایتان گرداوری کرده ایم:
امروزه افراد زیادی دچار مشکلات بهداشت دهان و دندان از جمله لکه های قرمز روی سقف دهان می شوند. این می تواند ناشی از خوردن بعضی از غذاها، نوشیدن نوشیدنی ها، کمبود ویتامین های اساسی، عفونت های دهان و دندان و یا مشکلات روزمره بهداشت دهان و دندان باشد. با این حال هنگامی که یک فرد قادر به جلوگیری از این عمل نیست، مراجعه به یک دکتر یا دندانپزشک کار عاقلانه ای خواهد بود. آن ها می توانند علت خون مردگی در سقف دهان را تعیین کنند و با روش هایی، مانع از دست رفتن دندان های شما شوند.